Brother breimachine: opzetten met een omgevouwen boordje

Naast een gewone opzet, kan je op een enkelbed ook opzetten met een omgevouwen boordje. Zo'n boordje ziet er niet alleen mooi uit, het biedt ook extra stevigheid en zorgt ervoor dat de zoom niet omkrult.


Er zijn verschillende manieren om zo'n boordje op een enkelbed te breien. Persoonlijk verkies ik de methodes met restgaren vanwege de mooiere afwerking aan de binnenkant, maar wie sneller wil werken, kan het ook anders doen.

Zo ziet die mooie afwerking aan de binnenkant eruit:


Ik bespreek nu de volgende onderwerpen:

  1. een recht boordje
  2. een picotboordje
  3. een omgevouwen boordje aan het einde van je werk
  4. naden aan elkaar zetten

Een recht boordje

Carole zet op met restgaren, mijn favoriete methode.


Iana gebruikt de e-wrap opzet, maar wikkelt hierbij het garen niet rond elke naald maar om de andere naald.


Een picotboordje 

Tip alvorens je start: als je een picotboordje breit, zorg dan voor een opzet met een oneven aantal steken. En als je de delen nadien aan elkaar moet bevestigen, zorg dan ook nog eens voor een extra kantsteek aan beide zijden. In dit laatste geval brei je eerst 2 rechtse steken, pas daarna komt het gaatje, 1 rechtse steek, 1 gaatje, enz... en je eindigt met 2 rechtse steken.

In het volgende filmpje zet Diana op met restgaren.

 

Bij Knit Works London gebruikt men de e-wrap opzet en breit men de eerste toer in een andere kleur. Dit laatste is echter niet nodig en deed men enkel opdat het voor de video duidelijker zichtbaar zou zijn.



Een omgevouwen boordje aan het einde van je werk

Als je een omgevouwen boordje aan het einde van je werk wilt breien, gebruik dan deze tip van Roberta Rose: brei de laatste toer vòòr het eindboordje met garen en opzetkoord samen, dan heb je een markering die het nadien gemakkelijker maakt om te zien welke steken je moet opnemen. Dit werkt het best als je opzetkoord een contrasterende kleur heeft.
Je kan als opzetkoord nylon of katoen gebruiken, dat is om het even, als het maar sterk genoeg is. Gebruik echter niet het opzetkoord dat bij je breimachine geleverd werd, want dat is veel te dik.  Zoek een dunne nylon of katoenen draad.

De methode van Roberta Rose heeft wel één nadeel, de verbinding is duidelijk zichtbaar.  Als je bvb. een sjaal wilt breien met aan beide zijden een omgevouwen boordje, dan heb je graag dat die er ongeveer hetzelfde uit ziet. Daarom testte ik verschillende methodes.

Na het samenbrengen van de steken nog 1 toer breien en dan afkanten (methode zoals Roberta Rose in het filmpje toonde). Je bekomt een dikke rand.


Na het samenbreien van de steken direct afkanten. Je hebt dan wel twee lussen op 1 naald staan, maar dat gaat wel. Je bekomt een rand die iets dunner is, maar je ziet nog steeds een rand.

Je brengt de steken niet samen maar je breit een stukje verder met restgaren en bevestigt nadien de boord met de hand. Hier heb je geen zichtbare rand, deze werkwijze lijkt het meest op de opzet.


Naden aan elkaar zetten

Ik vroeg me af hoe je de naden aan elkaar zet wanneer je opgezet hebt met een omgevouwen boordje dat reeds bevestigd is aan de binnenkant. Heb je dan onderaan het kledingstuk geen 'dik deel' dat moelijk aan elkaar te zetten is?
Omdat ik graag mooi afwerk, ging ik op zoek naar een filmpje dat toont hoe het moet. Ik vond er geen, dus ging ik zelf maar experimenteren. En dit gaf het mooiste resultaat:

  1. zet op met restgaren maar zet 4 steken minder op dan gewenst
  2. brei 10 toeren met restgaren
  3. stap over op definitief garen en brei 1 toer
  4. zet aan beide zijden 1 steek bij en brei 1 toer
  5. zet aan beide zijden nog eens 1 steek bij, je hebt nu het gewenste aantal steken
  6. brei het boordje
  7. wanneer je de steken samenhangt, hang dan de eerste lus aan de derde naald; ga verder met de volgende lussen tot het einde; je hebt nu nog 3 naalden waar geen extra lus op staat.

Met deze methode bekom je een omgevouwen boordje dat aan de binnenkant niet helemaal tot aan de rand komt. Dit maakt het gemakkelijk om aan elkaar te zetten, bvb. met de matrassteek. Doe dit laag per laag en niet met de 2 lagen samen en start aan de 3e toer langs de binnenkant.


Die omgevouwen boordjes zijn misschien wel een beetje extra werk, maar als je er de tijd voor neemt, kan je nog lang genieten van je mooie resultaat!



Bedankt aan Carole van Knitting On The Hook,  Iana L., Diana Sullivan uit Austin-Texas,  Knit Works Londen en Roberta Rose Meads voor het delen van de filmpjes.

 


Reacties