i-cord met de hand breien
Na het breien van de sjaal van Antonia Shankland, wil ik me eens verdiepen in het hele i-cord-gebeuren en alles wat ik hierover vind in één artikel samenbrengen.
Een i-cord is een gebreid koordje. Volgens Elizabeth Zimmerman, de Brits-Amerikaanse breigoeroe, is dit de afkorting van idiot-cord omdat het zeer gemakkelijk is om te breien, iedereen kan het.
Een i-cord wordt meestal gebreid met 3, 4 of 5 steken. Meer kan ook, dit hangt af van de dikte van je wol en van je project.
Je kan een los 'koordje' breien of de i-cord bevestigen aan een breiwerk om een mooie rand te bekomen.
Ik heb filmpjes verzameld over de volgende onderwerpen:
- een eenvoudige i-cord breien:
- met rechte naalden
- met (korte) naalden zonder knop
- met rondbreinaalden
- met een breimolentje
- een i-cord aan de linker- en rechterzijde van een kledingstuk breien
- samengebreid met het kledingstuk
- nadien aan het kledingstuk gebreid
- met een i-cord opzetten
- methode 1
- methode 2
- met een i-cord afkanten
- begin en einde van een i-cord aan elkaar zetten
- extraatje: een i-cord aan de vier zijden van een sjaal
Een eenvoudige i-cord breien
Met een eenvoudige i-cord kan je verschillende dingen doen. Je kan een trekkoordje maken, halskettingen breien, beentjes of armpjes van poppetjes vormgeven, ... of je kan het gebruiken als start voor een i-cord opzet (zie verder).
Een i-cord kan je op verschillende manieren maken. De keuze van de werkwijze heeft vooral te maken met welke naalden je in je kast hebt liggen. Korte naalden zonder kop werken het snelst (het breimolentje niet meegerekend), maar omdat ik die zelf niet heb, gebruik ik de methode met de rechte naalden. Aan jullie de keuze om te zien welke werkwijze jullie favoriet is.
Met rechte naalden
Met (korte) naalden zonder kop
Met rondbreinaalden
Als je rondbreinaalden gebruikt, kan je tewerk gaan zoals bij de rechte naalden en de steken overzetten, of zoals bij de naalden zonder kop en de steken doorschuiven.
Met een breimolentje
Een i-cord aan de linker- en rechterzijde van een kledingstuk
De i-cord samen met het kledingstuk breien is de eenvoudigse manier. Maar dit kan alleen als je kledingstuk rechte randen heeft en als je alles in dezelfde kleur wilt breien. Wil je een andere kleur voor de i-cord-rand of wil je de i-cord-rand bevestigen aan een afgerond deel, bijvoorbeeld rond een hals- of armuitsnijding, dan zal je die er nadien aan moeten breien.
Samenbreien met het kledingstuk
In het volgende filmpje worden de i-cord in twee kleuren gebreid, maar het kan natuurlijk ook in 1 kleur. De werkwijze blijft dezelfde.
Ik brei een i-cord zoals getoond in het volgende filmpje:
- every row: k3, x st in pattern stitch, sl3 purlwise wyif
Er zijn echter variaties mogelijk:
- every row: sl 3 purlwise wyib, x st in pattern stitch, p3
- row 1: k3, x st in pattern stitch, sl 3 purlwise wyib; row 2: p3, x st in pattern stitch, sl3 purlwise wyif
Nadien aan het kledingstuk breien
Nadien aan het kledingstuk breien
Wil je een i-cord in een andere kleur als het kledingstuk, of heb je geen rechte randen, brei dan de i-cord nadien aan je kledingstuk.
Met een i-cord opzetten
Eerste methode
Bij deze methode worden de i-cord voor de boord en de opzet van de steken voor het deel erboven tegelijkertijd gemaakt.
Voordelen:
- het werkt snel
Nadelen:
- het aantal steken en aantal naalden is gelijk, terwijl dit bij een proeflapje niet zo is; voor 10 cm heb je bvb. 24 steken en 32 naalden, dus moet het aantal naalden van je i-cord en het aantal steken van het deel erboven verschillend zijn
- de eerste rij boven de i-cord heeft grote uitgerokken steken
Tweede methode
Om de nadelen van bovenstaande methode te omzeilen, kan je eerst een eenvoudige i-cord breien en daarna de steken voor je vervolgbreiwerk opzetten.
Voordelen:
- je kan het aantal steken van de opzet en het aantal naalden van de i-cord aanpassen volgens je proeflapje; daarvoor laat je bij het opnemen van de steken uit de i-cord af en toe een steek over; bereken eerst op welke plaatsen je dit zult doen, zodat de niet gebruikte steken evenwichtig verdeeld zijn over de hele i-cord
- geen uitgerokken steken in de eerste rij boven de i-cord
Stephen neemt in het volgende filmpje de steken op in twee lussen van de i-cord, maar het kan ook in één lus.
Met een i-cord afkanten
Bij het afkanten moet je steeds een steek minderen. Dit kan op verschillende manieren:
- k2 tog
- k2 tog tbl
- ssk
Even filosoferen over de voor- en nadelen van de verschillende methoden om een steek te minderen:
Ook hier is het aantal naalden van de i-cord en het aantal steken van het kledingstuk dat afgezet wordt, gelijk (zie nadelen methode 1 van i-cord opzet). Ik vond geen filmpje waar dit probleem omzeild kan worden maar je kan proberen om af en toe twee steken te minderen i.p.v. één.
Een i-cord aan elkaar zetten
Wil je het begin en het einde van een i-cord mooi met elkaar verbinden, zet dan de 3 steken voor de i-cord op met de provisional cast-on. Eens je i-cord gebreid is, kan je dan deze provisional cast-on verwijderen en de delen aan elkaar mazen. Dit heet 'grafting'.
Provisional cast-on (één mogelijkheid, er zijn er meerdere):
Mazen (grafting) van de uiteinden:
Als je geen provisional cast-on gebruikte, doe het dan zo:
Extraatje: een i-cord aan de vier zijden van een sjaal
Als je verschillende van bovenstaande methodes samenvoegt, kan je een sjaal maken met een i-cord aan elke zijde.
Volgend filmpje toont één van de mogelijkheden, waarbij ook uitgelegd wordt hoe je rond de hoek gaat. Maar het kan ook anders, aan jullie om naar believen te experimenteren met de i-cord.
Zeer veel filmpjes dus evenveel mensen om te bedanken voor het delen van hun kennis: iknitwithcatfur, Fiber Flux, Joy Coifish, Yay for Yarn, Verdigrisknits, Marly Bird, Brooklyn Tweed, Stephen West, Suzanne Bryan, Very Pink Knits, Mimi Kezer en Roxanne Richardson.
Reacties
Een reactie posten