Sokken die passen

De sokkenbeschrijving van Nimble Needles was perfect, van het boek van Ann Budd heb ik veel geleerd en als ik sokken met de machine wil breien, word ik geholpen door veel machinebrei(st)ers, maar toch heb ik nog geen perfect passende sok. En daar wil ik nu eens werk van maken. 

Standaardmaten voor sokken

Online vind je heel wat tabellen om sokken te breien in je eigen maat. Dit zijn enkele voorbeelden, maar er zijn er vééééél meer:

Maar dit blijven standaardmaten en ik wil een sok breien die past rond mijn eigen voet. Dus...

Het meten van je eigen voet

Je kan het meten van je voet beperken tot de lengte en de omtrek van je voet. Daarna gebruik je gewoon de standaardmaten van de sok die bij deze afmetingen passen.


Je kan je voet uitgebreider meten door de volgende maten op te nemen. Dit zal zorgen voor een beter passende sok.

  • omtrek enkel: omtrek van de enkel op het smalste deel (dus boven het knobbeltje)
  • omtrek bal van de voet: omtrek van je voet op het breedste punt nabij de tenen
  • omtrek boord: gemeten rond je been op de plaats waar de sok eindigt; die boord komt meestal net onder de verdikking van de kuit, maar je kan de sok de lengte geven die je zelf wenst
  • lengte hiel: lengte van de grond tot het midden van het buitenste knobbeltje aan je enkel
  • lengte been: lengte van de grond tot de bovenkant van de boord; die boord komt meestal net onder de verdikking van de kuit, maar je kan de sok de lengte geven die je zelf wenst
  • lengte voet: van achterkant hiel tot einde van langste teen
  • lengte teen: van plaats waar tenen starten tot einde van langste teen

 
Een andere manier om de lengte van je hiel te meten is door gebruik te maken van de hiel-diagonaal. Meet die hieldiagonaal, vermenigvuldig met 0,9 voor de stretch en volg de verdere berekeningen in het volgende filmpje:

Standaardmaten aanpassen aan je eigen voet

Je eigen maten komen meestal niet overeen met de standaardmaten want elke voet is verschillend. Ook brei je de sok wat kleiner dan je voet omdat die wat moet uitrekken om goed te passen. Pas daarom de standaardmaten aan aan je eigen voet:

  • kies een maat gebaseerd op de omtrek van de enkel; neem 90% van de enkelomtrek voor de vereiste stretch
  • kijk of deze afmeting past aan de boord; let op: de sok kan tot 50% uitrekken, afhankelijk van de steek waarin hij gebreid is; heb je dan nog niet genoeg, dan heb je verschillende mogelijkheden om dit op te lossen:
    • zet 4 steken meer op voor de boord; in de laatste toer van de boord minder je deze 4 steken
    • brei de boord met een dikkere naald (desnoods meerdere nummers) en verminder de dikte van de naald volgens het vorderen van het breien van het been, eventueel in verschillende stappen
    •  pas beide bovenstaande tips tegelijkertijd toe
  • de helft van de steken zijn voor de hiel; voor de lengte van de hiel kijk je gewoon naar de afmeting van je hiel en brei je tot je deze lengte hebt (lengte van de grond tot het midden van het buitenste knobbeltje aan je enkel)
  • daarna brei je de 'gusset' (sorry, ik ken de vertaling niet); hoe lang die is, hangt af van de hoogte van je hiel maar ook van de omtrek van de bal van je voet; het minderen voor de 'gusset' stopt wanneer je 90% van de omtrek van de bal van je voet hebt bereikt 
  • start met de teen als je de lengte van voet min lengte van teen bereikt hebt

En zo pas je de lengte van de teen aan:

Met bovenstaande uitleg van Roxanne Richardson ben je al goed op weg om een passende sok te breien. Wil je nog meer uitleg, dan kan je ook haar andere filmpjes bekijken. Als je dan geen sokkenspecialist wordt, weet ik het ook niet meer.


Met dank aan Baltena, Landleven, Wol & co, Wolatelier KnotsWolplein, The Chilly Dog, Roxanne Richardson voor het delen van hun kennis.

Reacties